2018. január 15., hétfő

Brazilok




Tudom, mit gondoltok most, de tegyétek félre egy kicsit, amit gondoltok, legalább addig, amíg mesélek.

Az egyik szemem sír, a másik meg nevet…

Nevet, mert egy csodaszép, egy szenzációs, egy végtelenül szerethető filmhez volt akkora szerencsém, mintha megnyertem volna a lottóötöst…

…és sír, mert miért nem fedeztem már fel magamnak korábban?!?! :ááááááá:

Sokkal boldogabb lett volna az életem, a tavalyi évem, hogyha ez a filmélmény is időben megvan.

Ennyit a kesergésről: és most térjünk rá az örömre!

M. Kiss Csaba…?! M. Kiss Csaba, ember?! A Napló riportere? Akinek az autóját a tévészékház ostrománál felgyújtották…?! Ez az ember, akit tévésként is nagyon szerettem – készít egy ilyen filmet?! Elsőre?!?! Oké, nem egyedül: Rohonyi Gáborral közösen :sör: – node akkor is…!!! :respect:

Azt hittem, hogy végig valami könnyed „romavicces” szórakozás-szórakoztatás lesz az egész, de azért… az első 45 perc után valahogy… olyan nagyon rossz érzésű gombóc akadt a torkomon.

Ahogy láttam, hogyan lehet a hatalomnak packázni a kipécézett emberrel… és ahogy a rendőrök vegzálják őket… az azért eléggé undorító volt.
 
 
„- Azt hogy merted felvenni?
- Mér’?! Mink is magyarok vagyunk!
- Ezt a hülyeséget a börtönben mondták neked?”

Arra is gondoltam, eleinte, hogy egy ilyen „underdog”-film valahogy… eléggé triviális vonalvezetéssel fog dolgozni, ami – hogy úgy mondjam – nem tartogat túl sok meglepetés az egyszeri nézőnek.

Nos, ebben igazam is lett, meg nem is: de a legnagyobb örömöm az, hogy amiben/amivel nem tudtak meglepni, azt is olyan különlegesen, olyan egyedien adagolták, hogy élvezet és öröm volt nézni. :respect:

Tudjátok, elég fapofával tudtam nézni néhány „zseniálisnak tartott” új magyar filmet, és csak szánakoztam azon, amit abban néhány szereplő színészmesterségként művel… Nem akarok példákat mondani, de lenne bőven. :-PPP

Ami a legnagyobb döbbenetem a TÖKÉLETES alakítások tömkelege, amit ebben a filmben láttam.

Én ennyi fantasztikusan remek színészt, ilyen döbbenetesen jól castingolva: évek, évtizedek óta nem láttam! :respect:

Csak és kizárólag szuperlatívuszokban tudok beszélni MINDENKIRŐL, aki szerepelt ebben az alkotásban.

Mindenki egyedi, mindenki unikum, bármelyikük is hiányozna, kevesebb lenne a film. :respect:

Farkas Franciska (Rozi) – Mészáros Blanka (Bianka): na ne már…! Amikor Franciska biciklizett, és otthon sepregetés közben táncolt és énekelt, arra gondoltam, hogy túl fiatal, és nem lenne szabad egy ennyire fiatal lányt ilyen erotikusan ábrázolni… Aztán kutakodtam kicsit a neten: Franciska 33 éves. :-OOO Na ne szórakozzatok már velem…! Konkrétan leesett az állam. :-OOO De akkor most már legalább én is mondhatom, hogy gyönyörű! :-D
 

Mészáros Blanka (Bianka) – arra gondoltam, milyen helyes-kedves, tündéri tinilány, hogy ilyenek voltak az én gimis osztálytársnőim is. Amikor meg azon tanakodtak a kedvesével, hogyan is lesz/legyen az első szerelmi együttlét: imádtam, annyira bájos volt. :-) De aztán megint arra gondoltam: nem túlzás ez egy kicsit? Egy ilyen fiatal lány, és ennyire szexisnek beállítani… Őt is megkerestem a neten: Blanka 26 éves. :eeekkk: Nem 16-17. :-P Oké, akkor őt is imádhatom most már. :-DDD Na, de ezt ne csináljátok …! Hogy lehetnek ezek a lányok ilyen szemtelenül gyönyörűek, üdék és fiatalok?!

Engem láttatok volna 33 évesen: a saját nagyapám azt hitte, amikor jöttem vele szembe, hogy valaki egy tükröt cipel. :-PPP :-))))

Imádtam Őket, minden egyes rezdülésüket. :respect:

Lakatos Erik (Fingi)… Döbbenet ez a srác. Nem a saját kútfőmből van, olvastam valahol, hogy a Brazilokat az Indul a bakterházzal, és Lakatos Erik narrálását Olvasztó Imrével (RIP) hasonlítják össze.
 



És nem véletlenül. :respect: Szerintem a Brazilok a 2010-es évek Indul a bakterháza, aminek Fingi a Regős Bendegúza. :sör:

„Megmondom, ahogy volt: én is beijedtem ettől a sok cigánytól. Mi lesz itt, ha kikapunk? És mi lesz itt, ha győzünk?!”
:-)))

Egyedi, különleges orgánuma, kajla szaladása :-), imái: mindet-mindet a szívembe zártam, sőt… meg is könnyeztem.


„Bocsáss meg, Istenke…”

Nagy Dániel Viktor (Áron) – mekkora jó „nagy testvér/vezér” volt már ez a srác! És honnan szalasztották?! Ilyen remek színészek húzódnak meg a mai magyar színházas/filmes szcénában?! Basszus… Ez nagyon komoly! :sör: Vitte a hátán a filmet, nyomta a fősodort: igazi főhős karakter. :respect:

Lakatos Renátó (Gazsiga) – oké, tesó, szeretlek, hogy a fene vinné el. :-DDD Nagyon bírtalak: csupa kéz, csupa láb, nyakig :-))) És imádtam, hogy kaptál egy csúcsjelenetet is. :sör: :-DDD


„- Ha belövöd, döntőben vagyunk!
- Én kapus vagyok, baszki! Mert falábú vagyok! Azért vagyok kapus, baszki!”

Gyerekek… elakadt a lélegzetem, amikor Kaszás Gergőt (a fiúk apja, Dezső) megláttam és azonnal felismertem. :leborul: Ezer éve nem láttam már… de még mindig olyan zseniális színész, mint amikor először láttam. :respect: Istenem, de jó volt látni, ahogy játszik! :leborul:
 



„- Ne reméjjé’, ne reméjjé’! Ne nyomuljál ebben a szaros kis bajnokságban, cigány,
mert rosszabb lesz!
- Hát mán’ ennél hogy jó istenbe tudna rosszabb lenni?!
- Tud az!”

Bánki Gergely (Csaba atya) – papnak kellene mennie, komolyan. :respect: Ahogy szólt, ahogy megnyilatkozott, ahogy tett: mindenben hiteles volt. Ilyennek kellene lennie minden papnak, ahogy Bánki Gergely megformálta. :thumbsup:



„Szegény Kalános gyerekért megszakad a szívem…”

Schmied Zoltán (Józsi alpolgármester) – ne csináld! Tegezlek, mert szeretlek. :sör: Ne csináld. Ijesztő vagy negatív szerepben: az én szememben pozitív hős vagy, és sosem leszel kevesebb annál. :respect: Neked pozitív hősöket szabad csak játszani, mert amikor negatív vagy… megijedek tőled, annyira jól csinálod. Jó emberek ne alakítsanak szemétládákat: lehet, hogy neked színészileg így színes, így kihívás… de nekem fáj. Nagyon jó voltál, ez kétségtelen. Végig ellened szurkoltam. :-P De nem akarok ellened szurkolni, mert szeretlek, hogy a fene enné meg ezt is… :-///
 



Bezerédi Zoltán (Béla bácsi, a cigányvajda) – neki is annyira örültem! Végre egy végtelenül szimpatikus karakter bőrében! Annyiszor alakított már ő is negatív karaktert (akitől féltem… akit utáltam…), hogy majd’ kiugrottam a bőrömből, amikor megjelent! :respect:


 


„- Jönnek, Béla bácsi?
- Jövünk, fiam, jövünk.
- Oszt’ miér’?!
- Győzni, fiam.”

Fekete Ernő (Jenő, a polgármester) – egyszerűen tökéletes volt. :sör: Én nem tudom, hogy honnan szedték elő, mivel (sajnos :meaculpa: ) én még sosem láttam, sehol :-((( de zseniális volt a sportmániás, focibubus, de a hatalmát azért féltő polgi szerepében. Tökéletes casting, tökéletes alakítás. :respect:

Dóra Béla (Török) – úgy indítottál, mint egy ellenszenves bully, tenyérbemászó köcsög… a végére meg megszerettelek, cseszd meg. :sör: Imádtam a fafejű, konokságodat, a szerelmességedet, hogy szembefordultál mindenkivel, csak azért, hogy a szerelmeddel lehess. Imádtam benned a parázsló szenvedélyt… hogy még Áront is megállítottad, amikor féltetted a kedvesedet. És képes voltál nem visszaütni. :respect: A végére már szurkoltam érted, hogy elnyerd a lány szívét. :sör:

Oké, már én is fáradok, nemhogy ti ;-) ezért a többieket csak felsorolás szintjén, hogy kik jöttek el még ebbe a filmbe, hogy egy-egy karaktert életre keltsenek: Dobó Kata, Schell Judit, Gryllus Dorka (megdöbbentem, amikor felismertem :-) ), Lengyel Ferenc, Anger Zsolt, Epres Attila, Székely B. Miklós, Gáspár Laci :-), Orosz Ákos, Galambos Péter, Bárdosi Sándor :-), Szilágyi István, Hunyadkürti István
:respect:

A zene pedig… nem is tudom: talán 15x néztem meg azt, amikor a tűz mellett énekelnek a fiatalok.


És ezt Bornai Tibor írta, a KFT-ből…?! Eldobom az agyamat… :sör:


Nem is tudom…

De. Inkább tudom. :sör:

1979 óta nem volt olyan film, mint a Brazilok. És megérdemeltük: kivártuk, megszenvedtük, rosszabbat érdemeltünk volna… de mégis, a Jó Isten ezt adta. Mert szeret minket, bár sosem fogom megérteni, hogy miért.


Köszönet érte. :respect:

M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor többet tettek a magyar roma kisebbségért, mint előttük 2000 évig bárki. :leborul:


„Hát Istenke, mondanám, hogy ez nem volt szép. De az az igazság, hogy szép volt.
Még így is szép.”

Gyönyörű szép volt, Testvérke… :leborul:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése