2017. október 17., kedd

Wind River & sorozatok…



Wind River


„You know how far that drill camp was from where I found Natalie's body?
Six miles. Barefoot. That's a warrior. That's a warrior.”

Talán gyerekkori becsípődés – de nagyon szeretem az indiánokról szóló filmeket, vagy ami esetleg konkrétan nem is róluk szól, de szerepelnek benne… szóval, mindent, ami „indiános”. :-)

És nem, már nem „Karl May”-os, „Winnettou”-s, ködös ikonra festett, misztikus, nemes, büszke és elfszerűen emelkedett, emberfeletti embereknek látom őket: hanem egy fantasztikus – kis híján írmagig kiirtott… – népnek, akik olyan különlegesen, annyira másként, annyira… szellemi síkon nézik a világot, hogy az én szememben igazi elgondolkodtató és gondolkodásra, másként látásra késztető emberek. :respect:

Például Graham Greene-t akkor is szeretni fogom, ha egyedül maradok a világban. :leborul:


A Wind River is az ő „világukban” játszódik – de egy cowboy a főszereplője.

Ezért lehetne az ember ideges („egy cowboy a főszereplő egy indián(os) filmben?!”), de én nem tudok az lenni – mert a cowboy meg Jeremy Renner, akit a fene se tudja, miért, de nagyon bírok. :sör:

Hideg ez a film. És rideg. Nyersen, zsigerien kegyetlen.

Egy olyan világot mutat meg, aminek elzártsága csak azt segíti elő, hogy az erős, a kegyetlen, a gátlástalan uralkodhasson a gyengék, a többség felett.

És aki fel akarja, tudja, meri venni a kesztyűt az erősekkel szemben, az – a maga csendességében – ugyanolyan kíméletlen, és zsigeri lesz, mint amazok: de nem talál a kegyetlenségben örömöt, mint amazok… csak teszi, amit tennie kell.

Hja, igen: a sniper-es/mesterlövészes filmeket is nagyon bírom: és mivel Jeremy Renner azt alakít – ez _tényleg_ az én ízlésemet telibeverő film. :sör: :thumbsup:

Ha hasonlítanom kellene valamihez, akkor a Winter’s Bone és a Mystery Road & Goldstone páros jutna azonnal eszembe – és azok is bitang jó filmek, meg kell hagyni.

Fájdalmas, félelmetes, jeges csendesség van a Wind River gyönyörű képeiben… de mindegyik kép mögött ott érzi-féli az ember a halált.

…és közben csodálja azokat, akik mégis képesek ott élni, és szó szoros értelmében nap-mint-nap harcolni a túlélésért. Az élet jogáért. Amit _ott_ nem adnak sem ingyen, sem könnyen.

…és közben döbbenetes, de átkozottul felnézek a gyászoló apára, a csodálatos, gyönyörű indiánra, akit Gil Birmingham, egy komancs harcos formál meg.

Mert az ő helyében én ordítanék, üvöltenék, tombolnék, egyszerre akarnék ölni és meghalni, tűzbe és vérbe borítanám a világot…! :-OOO

…de ő csak mond néhány szót, csendesen… és egész világok fordulnak meg bennem. :respect:

„She was 18 and I chose to trust her. And I chose wrong.”

Nemhogy nem gondolom „gyávának”: erősebbnek és bölcsebbnek látom, mint bárkit, ebben a filmben. :leborul:

„- What's with the paint?
- It's my death face.
- Is that right? And how would you know what that is?
- I don't. Just made it up. There's no one left to teach me.”

A film vége meg olyan „erős”, hogy az ember torokszorulva nézi: már a showdown is brutális, mint maga a zord, téli világ – erre jön a hegytetőn elbeszélgetés a gyilkossal, ami még emel a szinten – de erre még képes rápakolni a kórházi beszélgetés – és a végén a gyászoló apával történő találkozás olyan, hogy… szinte fáj a gyönyörűsége.


„- Just need to sit here. Just for a minute. Got time to sit with me?
- I ain't goin' nowhere.”

Fantasztikus, feledhetetlen film lett a Wind River. Méltó a piedesztálra. :respect:



És most pár szó sorozatokról: kezdem azzal, hogy elég sok vackot láttam, de most – a Wind River után – csak a jókról akarok pár szót szólni: és szerencsére azok is akadnak már páran. :sör:


Visszatért a Dirk Genty!


Erejének teljében: imádtam minden pillanatát. :-) És itt lesz már John Hannah is!
Must see, bonyek. :-D


Star Trek: Discovery

Köpni-nyelni nem tudtam, annyira jó volt a negyedik rész… „The Butcher's Knife Cares Not for the Lamb's Cry”.

Le vagyok döbbenve… :sör:


Visszatért a Lethal Weapon!

Még mindig nagyon szeretem: jó volt újra látni, izgulni és nevetni! :sör:


The Good Doctor

Az új szezon legjobbja: imádom – sírok és nevetek rajta állandóan. Nincs benne fekete, vagy fehér karakter: _emberek_ vannak benne. És ez döbbenetes. :respect:


Ghosted


Oké, ez kakukktojás, guilty pleasure – de oda se neki! _Nekem_ nagyon bejön az ökörmarhasága. :-D

A csuda egye meg: tök jó, hogy vannak ilyen sorik is! :sör::sör::sör:
:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése