2016. július 21., csütörtök

Bāhubali – Baahubali: The Beginning





Utána kellett néznem: 2013 szeptemberében írtam utoljára indiai filmről a blogomon – szóval, marha régen… :-(((

Emlékszem, egy időben csúnyán elment a kedvem az indiai filmektől, amiben több dolog is közrejátszott, amiket most nem fejtenék ki bővebben… lényeg, hogy semmi kedvem nem volt a bollywood-i mozikhoz, pedig kifejezettem szeretem azokat.

Kerültem őket, mint a megcsalt szerelmes a megcsaló szeretőjét… :-///

…majdnem 3 éven keresztül, jesszusom. Ez aztán a keresztényi megbocsátás, mi?! :-PPP
Nem vagyok túl büszke magamra emiatt… :-(((

Tavaly hallottam/olvastam először a Baahubali-ról, hogy minden idők legdrágább indiai, pontosabban telugu-tamil filmje. Nos, ettől sem ájultam el igazán. :-/

Ugyanis rövid indiai feliratfordító időszakom alatt volt szerencsém telugu-tamil filmhez, és bevallom, nem kis részben az vette el a kedvemet a filmfordítástól (szerintem, István is ugyanígy van vele, ugyanis ő is egy telugu-tamil filmet kezdett fordítani… és ő is abbahagyta menet közben, szvsz, ugyanazt érezhette, amit én is, hogy csak egy rohadt, sziszifuszi kínlódás az egész, de ebbe most megint nem mennék bele jobban… :-P :-/ ).

Szóval, a „telugu-tamil” számomra nem éppen… hm… „hívószavak” :-/.

Így elismerően bólogattam, hogy „minden idők legdrágább indiai filmje”, de különösebben nem görcsöltem rá a témára…

…csak akkor(!), amikor azt olvastam, hogy egy monumentális, 45 perces csatajelenet is helyet kapott benne! :whoááá: :eeekkk:


Gondoltam, hogy ez azért már tényleg nem lehet semmi! De mivel ez még 2015-ben volt, arra jutottam, hogy még azért jócskán van idő addig, amíg dvd-n elérhető lesz ez az alkotás, szóval, „letekertem a várakozási potméteremet”… és őszintén bevallom :shameonme:, hogy mostanra el is feledkeztem róla… :-(((

Szerencsére, István a napokban dobott át nekem egy videót, valami orosz nyelvű Facebook-oldalról, hogy nézzem meg ezt a csatajelenetet benne, azt írják, hogy „В Индии есть не только свой "Болливуд", но и своя "Троя".”

Elsőre azt gondoltam: „Trója? Mi a francnak kellett megcsinálni az indiaiaknak a Tróját?! Eltáncolják és eléneklik?! :-P” – ezért csak egy nappal később :shameonme: klikkeltem rá a videóra azzal, hogy ha már István átküldte, akkor csak ránézek már…

…és egész egyszerűen leesett az állam. :eeekkk: :respect: :leborul:


Azon nyomban kapcsoltam, hogy ez nem egy „indiai Trója”, hanem valami egészen más…

…igen, ez a Baahubali lesz, minden idők…. bla-bla-bla…!!!



Ekkor realizálódott bennem, hogy már eltelt egy év, amióta olvastam a filmről, és simán elérhető lehet már dvd-n!

És ez így is van, Testvéreim az Úrban… :sör: ;-)

Nagyon jó film, a Baahubali – eszméletlenül jó. Heroikus, de mégis benne van a bollywood-i filmek könnyedsége, van benne tánc és ének is (ami lehet, hogy sokakat elriaszt, de nekem ettől bollywood-i egy film, és bár a Hardcore Henry óta tudjuk ;-) , hogy megbélyegzi a világ azokat az embereket, akik szeretik a musicaleket, a zenés-táncos darabokat, én mégis büszkén vállalom, hogy kedvelem azokat! :-) :-D ), és olyan lenyűgöző látványvilág, és CGI, hogy az ember megrogy tőle. :megarespect:


A film első 10 percét (nem, a köszönetnyilvánításokat, a szponzorok felsorolását, és az opening creditet nem számítom bele! :-P ;-) ) már vagy 4x-5x megnéztem azóta, és minden egyes alkalommal elakadó lélegzettel és bepárásodó szem… üveggel ;-) nézem végig.

Egyszerre gyönyörű, felemelő, megrendítő és szívszorító. :leborul:


…és már akkor tudtam, hogy nem nyúlhatok mellé ezzel a filmmel. :respect:

Mondjuk, óriási segítség, és a mozi befogadásához nagy plusz, hogy végre egy olyan telugu-tamil film, amit teljesen korrekt, érezhetően profi angol felirattal kell/lehet nézni, amiből nem érzi azt lépten-nyomon az ember, hogy valaki hasraütve fordította, és még a telugu nyelvben totál járatlannak is nyilvánvaló, hogy semmi köze a feliratnak az elhangzottakhoz… :-P

A történet felépítése pedig közel tökéletes. :respect:

Az első szakasz a vízesésen való feljutás lélegzetelállító csodája. Oké, hogy nyilvánvalóan van benne CGI és „zöld háttér” előtti munka, de a valós indiai vízesésekkel kevert műtermi látvány olyan lenyűgözőre sikerült, hogy az ember haja égnek állt. :leborul:



 Közben megismerhettük a film főszereplőjét Shivá-t/Baahubali-t, akit a karizmatikus Prabhas formál meg (ugye, mind tudjuk, hogy nagyon sok bollywood-i színész egytagú művésznévvel ismert – mint például Dharmendra, a „Yamla Pagla Deewana”-filmek sztárja ;-) ).

A második „szakasz” (ha már így kezdtem…) Baahubali és a lázadó, királynőpárti harcosnő, Avanthika (Tamannaah Bhatia) megismerkedése és egymásba szeretése.

A harmadik szakaszban megismerhetjük végre a Mahishmati királyság gonosz uralkodóját, Bahallalát (Rana Daggubati), döbbenetes fegyvermester-testőrét, a rabszolga Kattappát (Sathyaraj), valamint a 25 éve láncra verve sínylődő korábbi királynőt, Devasenát (Anushka Shetty), aki Baahubali édesanyja.

A negyedik (utolsó) szakaszban pedig Kattappa elmeséli Baahubali-nak az édesapja történetét: születését, neveltetését, királlyá válását – és itt meséli el a Kalakeyas elleni óriási csatát, amiben a Kalakeya War Lord-ot az eszméletlenül fenyegető és karizmatikus Prabhakar alakítja. :leborul:


Talán a film egyik legdöbbenetesebb, legnagyobb hatású pillanata az, amikor Kattappa, ez a kérlelhetetlen, legyőzhetetlen, megtörhetetlen öreg harcos behódol az ifjú Baahubali-nak… :amazing: :leborul:
 

Az egész alkotás majdnem tökéletes – de könnyen meglehet, hogy kicsinyességem mondatja velem azt, hogy csak _„majdnem”_...

És hogy miért mondom a „majdnem”-et? Mert bár tudtam, hogy a Baahubali eleve két részesnek készül, és a címében is benne van az, hogy „The Beginning”(!!!), mégis, igazi pofára esésként éltem meg a 159-160 perces játékidő végét, amikor Kattappa egy olyan részhez ért elbeszélésében, amitől sokkot kaptam – és erre jött a „Vége” kiírás… :eeekkk: :-OOO

Valamint az, hogy „Folytatása következik 2016-ban. „Baahubali: The Conclusion”

Oké… miután magamhoz tértem ;-) beláttam, hogy így is egy fantasztikus, elképesztő, csodálatos filmet láttam, ami önmagában is soha nem múló élmény marad – és most már lelkesen várhatom a folytatást! :sör: :thumbsup:

„The merits of a King are evaluated not by the number of enemies he has killed, but by the number of his own people he has saved.(…) If you kill a hundred men you will be called a great warrior. But if you save one life, you will be called God!”

Mondjuk, ez a film éppen abba a kategóriába tartozik, amiről azt mondjuk: nagyvászonért ordít-üvölt! Mert olyan elképesztően látványos. :leborul:

…oké, most meg sok mindent bizsergett az ujjaimban, de inkább nem írom le, hogy mik… Talán annyi, hogy mi, magyarok, lehet, hogy meg sem érdemeljük, hogy moziban lássuk a Baahubalit, annyira gyűlölt-lenézett-megvetett idehaza az indiai/bollywood-i filmgyártás. :-///

Pár dolog még, ami ide tartozik, néhány érdekes adat.

A film 120 crore rúpiából készült a film. (1core rúpia az egyenlő 10.000.000 rúpiával!)

1 rúpia = 4,25 Ft (Számoljátok ki, ha akarjátok... :-) )

Világszerte eddig 615 crore rúpiát hozott a film!

A második rész már 370 crore rúpiából készül! De sajnos a 2016-os premier dátuma „áttolódott” 2017 április 14-re, amikor hiába van pont a névnapom :-) aligha hiszem, hogy el tudok jutni egy olyan moziba, ahol éppen adják… :-/// Marad tehát a dvd – ami valószínűleg csak 2018-ban (jobb esetben 2017 karácsonya tájékán…) fog kijönni. :-(((

Hja, igen: a beharangozott 45 perces csatajelenet nem tudom, hogyan jött ez ki valakinek, de a 159-160 perces dvd-n legfeljebb 27-28 perces!!! :-P Ami impozáns, meg minden: de legalább negyedórával kevesebb, mint az előre jelzett. :-/// Nem tudom… talán majd a rendezői változatban…?! :-PPP :-SSS

De ettől eltekintve csodálatos, feledhetetlen alkotás a „Baahubali: The Beginning”.

Must see. :respect:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése