2015. október 14., szerda

Danny Collins & Stille hjerte – Csendes szív



…és akkor most jöjjön a „tejszínhab és torta”-combó. :-)


Danny Collins


Erről (is) jókat olvastam, de hittem is, meg nem is…

Pedig ez tényleg remek. :sör:

Egyrészt Al Pacino jutalomjátéka :sör: egy édes, szeretnivaló Anette Benninggel, egy szimpatikus, szeretnivaló Bobby Cannavaléval, és egy laza Christopher Plummerrel megfejelve.

Plusz remek zenékkel. Beatles. Lennon.

És így egy igazán kedves-kellemes… egye fene, leírom harmadszor is!... szerethető :-) filmet kapunk.

Ami jól esik a szemnek és a fülnek, a szívnek és a léleknek. :respect:

A negyven évvel később célba ért levél, és az abból kikerekedő történet szívmelengető, de nem megy el giccses-nyálas, „hálivúdi hepiend” felé.

És egyszerre szereti (valamint várja!) benne az ember Pacino és Benning, valamint a Pacino és Cannavale kettősök minden egyes jelenetét. :sör: :respect:

A hiperaktív kislányt meg/lenyugtató közös mondóka  a maga szépségével és egyszerűségével pedig személyes kedvencemmé vált. :thumbsup:

Ami pedig külön fáj benne nekem az, hogy ez a film John Lennon-nak Steve Tilston-hoz írt, valóban évtizedekig „kallódó” levelén alapul…

…és nem tud nem fájni a szívem, amikor Steve Tilston dalát, a The Road When I Was Young-ot hallgatom:


Szerintem, kár lenne több szóért: must see.
:respect:


Stille hjerte – Csendes szív


Az ember azért néha meglepődik: hogy… nagyon néhanapján… micsoda váratlan gyöngyszemekbe tenyerel bele.

Az élettől búcsúzó anya/nagymama kedvéért összegyűlő család közös hétvégéje, hihetnénk, hogy nem egy túl mozivászonért/képernyőért kiáltó alapanyag…

…talán lassan is lendül bele… Ám a végére azt mondom (legalábbis én), hogy minden másodperce megérte. :respect:

Persze, ez nyilván emberfüggő: van, akinek a Whiplash jön be, vagy a John Wick, vagy a Vasember 8 – nekem meg a Stille hjerte.

Ha van még értelme elmerengeni életről és halálról, a búcsúzás mikéntjéről, a visszanézésről és a számvetésről, a magunkba mélyedésről, akkor érdemes felvenni ezt az alkotást a megnézendők listájára.

Minden remek dán színészt szerettem benne (mondjuk Lisbeth (Vigga Bro) eléggé háttérbe szorult, és emiatt halvány is volt…), de két embert muszáj külön kiemelnem, akikről korábban egyszer-egyszer már megemlékeztem ezen a blogon.

Az egyikük az apát/nagyapát alakító… Morten Grunwald. Akit a feledhetetlen Olsen-banda Benny-jeként ismertünk-ismerhettünk meg! :respect:

A másikuk pedig a még mindig gyönyörű Paprika Steen, akit pedig láttunk-láthattunk a SuperClásico – Bor, tangó, kapufa című remek vígjátékban. :flower:

Úgy gondolom, hogy a Stille hjerte egy igazán emlékezetes, elgondolkodtató, remek film. :respect:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése