2015. június 13., szombat

La Isla Mínima – Mocsárvidék & Patrik 1,5



Két remek film, a filmvilág két ellentétes végéről – egyik spanyol, a másik svéd – az egyik thriller, a másik komédia és dráma egyszerre. :respect:


La Isla Mínima – Mocsárvidék


Ilyen az, amikor egy „állandó különvéleményes” kénytelen „betagozódni” a filmet éltető fősodorba. :megadóanfeltesziakezét:

Ugyanis bitang jó thriller a La Isla Mínima. :respect:

Horzsol és üt, gyomorba markol és ideget tép, miközben olyan egyedi és csodálatos képi világa van, hogy az elképesztő.


A sorozatgyilkost üldöző nyomozók története egyszerre izgalmas és idegtépő, miközben a személyes drámájuk is átüti lassan a falat…

Javier Gutiérrez által alakított Juan, igazi Janus-arcú fekete ló: egyszerre érzi az ember az… emberségét, de szinte süt róla/belőle a kegyetlenségre való hajlam, a vérszomjasság. Zavaros, sötét titkokat hordozó múltja miatt nem tudod, hányadán állsz vele. Karaktere egyszerre vonzza és taszítja az egyszeri nézőt: miközben minden zsigereddel azt érzed: ő az, aki el tudja kapni, ezt a szemét gyilkost… és aztán az Isten irgalmazzon neki, mert ő nem fog.

Raúl Arévaló megformálta Pedro érezhetően családcentrikus, munkamániás, tisztességes zsaru. Aki sejt/tud valamit társa komor előtörténetéről, de részben nem hiszi el, részben pedig háttérbe szorítja, félreteszi, mert a munka azt kívánja, hogy együtt dolgozzanak. És vannak olyan pillanatok, amikor keményebb-kegyetlenebb tud lenni, mint a nála „sötétebb” Juan

Nagyszerű film a La Isla Mínima, nincs mit tenni. :respect:



Patrik 1,5


Homofóboknak nem ajánlott! :-) Vagy inkább  mégis? Hogy lássák, vannak még rajtuk kívül, még az oly annyira megengedőnek/elfogadónak tűnő Svédországban is? Szóval, ahogy gondoljátok. :sör:

Nekem marhára tetszett, meg kell hagyni. :-)

Pedig ez nem csak komédia volt, hanem dráma is – és mindkettő eltalált mértékben. :respect:

A főszereplő egy meleg házaspár Göran (Gustaf SkarsgårdVikings), és Sven (Torkel PeterssonKopps), akik éppen adoptálni szeretnének egy kisbabát. Legnagyobb örömükre a gyámhivatal értesíti is őket, hogy hamarosan megérkezik hozzájuk a 1,5 éves Patrik – ám kiderül, hogy egy vessző rossz helyre került a levélben, és Patrik (Tom Ljungman) nem 1,5 – hanem 15 éves.


És meglehetős hosszú már a lajstroma/előélete a gyámhivatalnál, amiatt kőkemény, senkit és semmit nem tisztelő – főleg a melegeket nem bírja.

Ebből alakul ki egy remek komikus, és drámai elemekkel egyaránt átszőtt, nyugodtan mondhatom, hogy családi dráma – és az ember egyszer csak azon kapja magát, hogy nem elég, hogy szurkol a két férfi kapcsolatáért, de még meg is szerette őket…
:respect:


Egy nagyszerű, lélekvidámító, szívet melengető svéd film, három nagyszerű színésszel.
:respect:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése