2015. január 3., szombat

Príma primavera & Så som i himmelen – As It Is in Heaven – Hétköznapi mennyország & Black Mirror s03 White Christmas



Az idei év első filmje – és két tavalyról (megérdemelten… :-P ) elmaradt…


Príma primavera


Talán nem túl stílszerű a 2015-ös évet egy 2009-es filmmel kezdeni: de mindenképpen jó ómen az új évet egy nagyszerű, (java)részben magyar filmmel kezdeni. :thumbsup:

Edelényi János írta és rendezte, és a főszerepet nem más játssza, mint a fantasztikus Lukáts Andor. :respect:

Ám a film, és a főhős nem lehetne ilyen nagyszerű a szintén brillírozó, nagyon aranyos Vesela Kazakova, bolgár színésznő nélkül, aki saját döntése alapján magyarul tanulta meg a szerepét – ezáltal eszméletlen jó ízt ad az egésznek. :respect:

Úgy gondolnám, hogy nem írok a történetről: van róla a neten elég „fülszöveg”, bármelyiket el lehet olvasni.

Én inkább csak azt a szóösszetételt emlegetném fel, ami a legjobban megfogalmazza a film magvát és velejét: „meseszerű roadmovie”. :-)

Valójában ez egy olyan ritka alkotás, amiben _minden_ szereplő eszméletlenül szerethető, és csodálatos játékkal rukkol elő*. :respect:

És hogy kik szerepelnek még benne?

Például a 38 magyar filmben játszott, tiszteletbeli magyarnak számító (82 éves korában tavaly elhunyt… RIP ) Djoko Rosic – aki szintén végig magyarul beszél: hiszen jól tudott. :respect:


De muszáj megemlékeznek a másokról is: Máthé Erzsi, Schubert Éva, Gera Zoltán (RIP), Bezerédy Zoltán – de a „főgonosz” Antonie Kamerling is nagyon jó a szerepében. :respect:

A szereplőkön túl még két dolgot mindenképpen fel kell emlegetnem: a csodálatos tájat és a nagyon jó zenéket. Ezek hangulata és fantasztikus harmóniája valami lenyűgöző elegyet alkot – és teszi tökéletessé az alkotást. :respect:

Én szégyellem magam, hogy csak most jutottam el odáig, hogy megnézzem… :shameonme:

De nagyszerű volt ezzel a filmmel indítani a 2015-ös mozizások sorát. :sör:


*= sajnos, igazából egy kivétel mégis akad :-(, a rendőrnőt alakító Börcsök Enikő, aki valahogy olyan mesterkéltnek tűnt, hogy teljesen kilógott az egészből… :-/


Så som i himmelen – As It Is in Heaven – Hétköznapi mennyország


A címadás egy totális átverés. :-P

„As It Is in Hell” – Hétköznapi pokol” – ezek fednék le valójában a film lényegét. :-P

Gyermekkorában a gonosz, durva osztálytársak vegzálásától folyamatosan szenvedő, anyját korán elvesztő, életet nem élő, csak a hangversenytermekben létező, maximalista, a gyertyát két végén égető karmester-hegedűs-zeneszerző főhősnek (Michael Nyqvist) ez nem annyira mennyország – mint inkább legalábbis purgatórium. :-///

Egy szívinfarktus után valamilyen érthetetlen okból úgy dönt, hogy visszatér gyermekkori megaláztatásainak, és üldöztetésének helyszínére, régi falujába – ahol a templomi kórus élére áll.

Ám a faluban is minimum pokol van. Az emberek inkább félrenéznek, amikor az egyik nőt napi rendszerességgel félholtra veri az alkoholista, agresszív férje – eltűrik, hogy egyikük verbálisan folytonosan megalázza a túlsúlyos, kissé esetlen társukat – gúnyosan röhögnek, és kicsúfolják a szellemileg visszamaradott fiút – a helyi pap vizet prédikál, de bort iszik – és valamennyien sandán lenézik, és lekurvázzák azt a nőt, aki nem tudja, hogy nős férfival költözött össze: ezt rajta kívül mindenki tudta, de neki senki nem mondta meg.

Szóval, derék, hétköznapi emberek egytől-egyig. :-PPP

Ebben a közegben szerveződik/alakul a templomi kórus, és lesz végül közösségszervező.

Valaki azt írta erről a filmről, hogy „az egész nagyon nyomorult, de a vége az felemelő”.

Aha, szerintem is. Szinte tényleg. :-P

A magam részéről a legvége az igazi pofon, ahogy (SPOILER START!) saját vérében fürödve, egy vécé mocskos padlóján feküdve, hamis üdvözült mosollyal ajkán hal meg a főhős – mert a klotyóban lévő hangszóróból szól „A ZENE”. (SPOILER END!)

Igen, a nyomorult, űzött és megalázott gyermekkor, az elárvulás, a tébolyult munkamánia, a testi és lelki kiégés után pont ez a befejezés kellett még, hogy teljes legyen a nyomor kereke… :-///

Az élettől elment a kedvem a 130 perc földi pokol láttán.

Ha ez volt a cél, akkor sikerült, gratulálok. :-PPP


Black Mirror s03 White Christmas


Hát nem. :-PPP

Sajnos. :-///

Szeretek vaknak és süketnek látszani, és a fülemre tett kézzel „salalalázni”, hogy ne vegyek észre semmit, csak teli tüdőből ordíthassam, hogy „ez akkor is jó film!!!”.

De most nem tudom ezt megtenni. :-///

Lehet mindenkinek lelkesen ömlengeni arról, hogy „ereje teljében tért vissza a Black Mirror” – én csak itt csak újrahasznosított ötleteket látok. :-PPP

Vegyük észre – kérem szépen –, hogy itt a „The Entire History of You” és a „White Bear” alapötletei vannak összemixelve és felmelegítve: talán nem is értünk el a film feléig, amikor megmondtam Katicámnak, hogy mi a valós alaphelyzet.

Ő a végén meglepődött, hogy tényleg úgy lett, ahogy mondtam – én inkább csak elkeseredtem emiatt. :-///

Nem tudom… De szerintem ezért kár volt. :-///

Ha nincs több puskapor, akkor nem kell mindenáron durrogtatni.

Szerintem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése