2014. szeptember 12., péntek

Flywheel – Lendkerék & The Encounter: Paradise Lost



Most kicsit megcsömörlöttem a gyilkosságos-halálos-sötét fenyegetéses sorozatoktól, és megnéztünk két keresztény filmet.

Sz’al, ateisták, istentagadók, cinikusok és megcsömörlöttek nyugodtan skippelhetik ezt a posztot.

…de a mi lelkünknek, Kedvesemmel, nagyon jól esett mindkettő. :thumbsup:


Flywheel – Lendkerék


Nagyon „amatőrfilm-szaga” van, mind képi minőség, mind kamerakezelés, mind helyszín és beállítások terén – de két ponton viszont olyan jól teljesít, hogy számunkra teljesen élvezhető és szerethető alkotássá vált.

Az egyik a történet: a megbánó bűnös kanosszája, aki bocsánatra lel. Ismerjük ezt a történetet, de mégis, ez az interpretáció nagyon friss volt, nagyon mai, „gonoszsága”, bűne pedig teljesen hihető és valós.

Mondhatni, hétköznapi – és milyen szégyen már az, hogy ezt lehet rá mondani… :shameonme:

A másik pedig: a marha jó főszereplő – Alex Kendrick, aki írta és rendezte is a filmet. :respect:

Általában nagyon… „nehéz kenyér”… ha valaki írja, és rendezi is – önmagát, főszereplőként. Ebbe csúnyán bele lehet bukni.

De Alex Kendrick, szerény, nyomott, egyvágányú véleményem szerint, főszereplőként egész egyszerűen viszi a hátán a filmet. :sör:

Gyönyörű film arról, hogy hová vezet a kapzsiság – és hová vezet a tisztesség. Bár mindig így lenne… de tudjuk, hogy nincs… mégis, gyönyörű, hogy láthatunk egy történetet arról, hogy a vezeklő rossz ember is jóvá válhat.

Ha valaki egyszer megkérdezné tőlem, hogy melyik rész volt számomra a legjobb a filmből, akkor azt mondanám: valami ostoba, szentimentális okból az, amikor az apa megáldja a saját fiát.

Ez számomra valami olyan csodálatos és felemelő dolog, amit nem tudok meghatódás és elérzékenyülés nélkül végignézni…

„Lord, I thank You for my son Jay. And I thank You that he's turned his heart to you. Thank You for receiving him and cleansing him and directing his path. I praise You Lord for what You've done in him. Now Lord, in Your name, I bless him with courage, with faith, and with integrity. Lord, I call in a man of strength, love and grace. I ask, as his earthly father, that you would rain down favor on him, that he will know that he is loved and treasured, that You will bless whatever he touches. This is my son, Lord, and I give him back to you. Lord, I love him. Keep him and bless him. In Jesus' name. Amen.”

Nagyon szép film volt.

Nem mondom azt, hogy bárcsak több ilyen lenne, és azt se, hogy bárcsak minden film ilyen lenne.

De nagyon jó, hogy létezik egy olyan film, hogy Flywheel. :respect:


The Encounter: Paradise Lost


„If you don't like the way we react to children's deaths, stop killing them!”


Nem olyan jó, mint a „The Encounter”, ám Bruce Marchiano Jézusa megint olyan erős, olyan karakteres, olyan élő, hogy nem lehet haragudni rá azért, mert nem nőtt fel az elődhöz. :thumbsup:

Sajnos, hosszú (és fájóan felesleges… :-PPP ) a felvezetés, a DEA ügynök és a drogbáró üldözéses, lövöldözéses harca: akciófilmnek gyenge, keresztény filmbe pedig egyszerűen sok(k). :-///

A „The Encounter”-ben hamar eljutunk arra a(z el)zárt helyre, ahol a szereplők találkoznak Jézussal – itt ebbe a helyzetbe eljutni zavaróan sokáig tart. :-///

Ám amikor végre a szereplők szemtől-szemben találják magukat Jézussal, és beszélni kezd hozzájuk, az megint valami katartikus, és gyönyörű rész – de sajnos a film teljes hosszához mérve túl rövid. :-(((

Nem tudom, hogy kik, és hogyan találják ki az Encounter-ekben lévő dialógusokat, de az biztos, hogy nagyon bölcs emberek, akik lépten-nyomon képesek Bruce Marchiano-val olyanokat mondatni, amiket… egész egyszerűen áll-leejtősen hitelesnek érzek. :respect:

„- How did my son's death benefit your kingdom?
- By bringing you into it. Chris, Timothy knew that you didn't really believe in me. He became very concerned for your soul. (…) And so I'm here, answering the prayers of a wonderful young son. For his beloved father, that one day he would come into a relationship with me. New life in me.
- Bring him back, please!
- Chris, I can bring him back. But if you could see what he's seeing now, if you could feel what he's feeling, you wouldn't even dream of calling him back to this fallen world, not even for a second.”

 ...

Ráadásul, _ahogy_ Bruce Marchiano Jézusa beszél… az számomra több, mint hihető. :leborul:


A „The Encounter 2.” nem olyan jó, mint az első rész – de az a kb. 50 perces beszélgetés, ami lezajlik Jézus és a többiek között, számomra megérte a ráfordított bruttó 100 percet. :sör:

Azért jó, hogy vannak jó keresztény filmek is, amik nélkül (számomra, legalábbis) kevesebb lenne a Világ. :thumbsup:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése