2014. június 12., csütörtök

Short Term 12 – Átmeneti állomás



  
„All fucked up now, damn near eighteen.
All the pictures in my past ain't never fading.”


Van olyan, amikor egy film egyszerre képes szívszorító, és szívmelengető lenni. :respect:

Ez az, amikor valaki valami olyanról készít filmet, amire első kézből van rálátása.

Destin Daniel Cretton írta és rendezte ezt az alkotást, aki az egyetem után egy olyan átmeneti otthonban dolgozott, ahol veszélyeztetett gyerekek voltak elhelyezve – szóval, azt hiszem, tudja, miről beszél/ír/forgat. :sör:
 

„I look into those broken eyes. I want to go out and find the asshole who did that to them and beat the shit out of them.”

A szereplőválasztás is valami eszméletlen jó volt – az egy, nagy kedvenc színésznőm, Stephanie Beatriz kivételével, akit annyira a Brooklyn Nine-Nine -os szerepével azonosítok, hogy az ő személye (bármennyire is mellékkaraktert játszott) nekem kicsit kilógott az összképből…

…de a többiek! :sör:

Brie Larson és John Gallagher Jr. (mint a két „legfőbb főszereplő” :-) ) nagyon erős gerincet adtak a filmnek, és remek volt köztük a „chemistry”’ ;-). :thumbsup:

De Marcus (Lakeith Lee Stanfield), Jayden (Kaitlyn Dever)…


„- I like your name, Jayden.
- It's a boy's name.
- Really? I don't think so.
- Will Smith did.”
:-)

Luis (Kevin Hernandez), és Sammy, a drága Sammy :-) (Alex Calloway)…


„Have you ever thought about the Olympics, Sammy? Running track?”
:-)

…mind kihegyezve ott voltak a spiccen. :sör: :thumbsup:

A történet pedig – mint már említettem – egyszerre megrázó, lelket facsaró, és fusztrált, vak-vad dühöt kiváltó, de szívmelengető, felemelő, megindító is egyszerre. :respect:

Sajnálom, de „kezdő” keresztény létemre olyan határtalan, állatias dühöt tud belőlem kiváltani (még mindig…) minden gyerekekkel szembeni atrocitás, hogy magam is belesápadok, hogy mit meg nem tennék egy olyan sz*arzsákkal, aki gyerekeket bánt, molesztál, megaláz… :-OOO

…volt olyan pillanata a filmnek, amikor arra gondoltam: „na, nekem ebből elég. nem nézem tovább. nem akarok még több ocsmányságot és mocskot hallani, magukat „_szülőnek_” nevező férgek aljasságáról”. :-OOOO

De néztem tovább: mert _ott és akkor_ sokkal rosszabb lett volna, a torkomban felgyülemlett dühvel és epével abbahagyni.

Szerencsére, hogy néztem tovább, mert Destin Daniel Cretton embersége a filmre is kiterjed, nem hagyta, hogy az egyszeri néző a pöcegödör mélyére kerülve álljon fel a mozija után.

Inkább azt üzeni, hogy van remény. Hogy a legmegalázottabbaknak, a legmegtaposottabbaknak, a legelesettebbeknek is sikerülhet felállni a porból és a mocsokból, ahová lökték őket, és képesek lehetnek boldog életet élni. :megarespect:


(Ha valakinek „fáj” egy ilyen üzenet, az inkább ne nézze meg ezt az alkotást….)

Szóval, bár menet közben voltak fenntartásaim, de végül nem bántam meg, hogy végignéztem ezt a filmet.

Nagyon nem. :sör:

„You know we can do this, right? Because we are going to be some amazing parents.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése