2013. november 9., szombat

Low Winter Sun s01 & The World’s End



Low Winter Sun s01


Végére értünk Frank Agnew gyilkossági nyomozó (Mark Strong) purgatóriumának/pokolra járásának.

Bitang volt. :respect:

Következetesen végigvitt nyomasztó, kilátástalan hangulat – véletlenül sem fekete/fehér karakterek – és a néző tökéletes összezavarása…

Mert ugyan hogy is nevezhetném másként azt, hogy _végig_ azért a gyilkossági nyomozóért szorítunk, aki a sorozat első részének felütésében megöli a saját kollégáját, majd módszeresen eltünteti a nyomokat, és megpróbálja valaki másra ráverni a balhét.

Igen, ezért, egy ilyen emberért szorítunk végig: aki egyszer vérprofi, jeges fejű, hideg szemű nyomozó – máskor meg dühből és indulatból cselekvő, agresszív véglény… aki ráadásul nem is olyan kemény, mint ahogy szeretné láttatni magát.

És nem, nem tudunk szorítani, vagy együtt érezni a David Costabile által megformált belső ügyes Boyddal – aki pedig magányos (és mint a végére kiderül, magára hagyatott…) harcot folytat a korrupt és gyilkos zsaruk ellen, és hiába áll előtte össze a teljes kép, hiába tudjuk valamennyien, hogy igaza van, mégsem kap sem elismerést, sem bizonyosságot.

Nem tudunk érte szorítani, mert ellenszenves és tenyérbemászó köcs… ööö… népművészeti agyagedény ;-), és hiába derül ki a végére, hogy egyedül ő az, aki „tiszta” mind között, akkor is ellene vagyunk.

De talán így érezzük át igazán a sorozat legvégén saját drámáját és tragédiáját. :respect:
 

Még a (többszörös) gyilkos, és „mocskot eltakarító, haveroknak falazó, korrupt” Joe Geddes (Lennie James) is szimpatikusabb nála, ahogy harcol a lányával, a lányáért, és tesz meg mindent, hogy ő már többre-jobbra vigye, mint ő maga.

Frank Agnew pedig igazi Janus-arcú antihős lett: láthattuk a lelkének sötét oldalát, láthattuk gyöngének és kiszolgáltatottnak, láthattuk, ahogy hülyét csinál magából… és láthattuk, amikor tényleg az igazságért próbált küzdeni.

De közben annyi rosszat láttunk tőle, hogy kénytelenek vagyunk egyet érteni Dani-vel (Athena Karkanis):

„Stop pretending like you're some kind of a crusader.”

A végére pedig teljesen szétcsúszik: látható, hogy küzd benne a „jó zsaru a rosszal”, próbálna elmenekülni a saját „sötét énje” elől – de sem a körülmények, sem a közeg, sem az emberi gyengesége nem engedik.


Bitang volt ez a sorozat – mint mondtam volt. Nem „bitang – csak szimplán _bitang_.

Ez teszi az én szememben igazi különlegességgé. :respect:

A tíz rész minden egyes másodperce megérte. :sör:


The World’s End


Kicsit elmorfondíroztam azon, hogy most nevessek vagy… hááát… ha nem is sírjak, de legalábbis húzzam az orcámat…

És úgy döntöttem, hogy kemény leszek – és fancsali képet vágok. :-///

Mert örülhettem volna, hogy Simon Pegg és Nick Frost újra letett egy közös filmet az asztalra – és most űrlényekkel forgatja le nagy kedvencemet, a „Shaun of the Dead – Haláli hullák hajnalát” :sör:.

De nem tudok ennek oly annyira felhőtlenül örülni.

Sőt. :-///
 

A melegített töltött káposzta, vagy a tegnapi konyhai maradékból összedobott brassói aprópecsenye nem tartozik a kedvenceim közé. :-/

Szóval, az újrahasznosított alaphelyzet… hááát… ébreszthet(ne) kellemesen bizsergető emlékeket, de nekem valahogy nem a nosztalgikus, bódító-zsongó, felderítő emlékek öntötték el az agyamat… mondjuk, azért szerencsére nem is a vér, de… legalábbis végig semleges szemlélődő maradtam. :-/

Nem akarom és nem is fogom tagadni, hogy akadtak jó pillanatai a „The World’s End”-nek, voltak jó jelenetek, ütős beszólások, és remek karakterszínészek villantanak benne, de attól a fránya „dézsa vudu”-érzéstől egyszer sem tudtam szabadulni, hogy… ez a „Shaun of the Dead”-remake-je. Vagy reboot-ja. Vagy repeat-je. :-P
 

Lehet, hogy másnak pozitív élményeket adott/ad/adhat a film, de nálam a csalódottság viszi a pálmát.

Szóval… ahogy gondoljátok. :-P
;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése