2013. augusztus 9., péntek

The Killing s03e11-e12 From Up Here & The Road to Hamelin




Véget ért… mondhatjuk? mondhatjuk!... Veena Sud zseniálisan újragondolt sorozatának harmadik évada – és bevallom, hogy nekem, a „hard core”-rajongónak :-) egy szavam sem lehet. :respect:

Én három ilyen elképesztően magas színvonalú évadot, zsinórban még nem láttam – és nem, nem azért, mert egy vödörben élek :-P és még áramom/tévém/sávszélességem sincs… :-)

…az én speciális, személyes ízlésem mondatja ezt velem:
Három. Zseniális. Évad. :thumbsup:

Nem hibátlan – de feledhetetlen. :respectagain:

Mit is mondhatnék az évadzárásról…

Olyan, mint az előző két szezoné: amiket _kivétel nélkül hibátlannak, következetesnek, emlékezetesnek, és gerincesnek tartok_.

A készítők sem akkor, sem most nem alkudtak meg: ujjukat a sorozat ütőerén tartva vitték végig a koncepciót, és nem hagyták, hogy a „mainstream” populista csábítása letérítse őket. :respectrespect:

A dupla, záróepizód felénél finom figyelmeztettem szintén Killing-rajongó Kedvesemet: „ugye nem felejtetted el, hogy mit nézünk? ugye nem gondolod, hogy kapunk egy fekete-fehér, tiszta és egyértelmű lezárást? ez „A Killing” – itt legfeljebb egy gyomorrúgással fog felérni a befejezés… de épp ezért szeretjük, nem igaz?!”.

Ő pedig a film végén bevallotta: jó, hogy figyelmeztettem menet közben… így legalább nem sokkolódott le annyira a végén. :-)

Én a magam egyvágányú, elfogult és tekervénytelen ;-) szemszögemből minimum zseniálisnak tartom a befejezést.

És ami a leggyönyörűbb benne, hogy a „végeredményt” látva azt mondom: gyönyörűen építették fel a végkifejletet. :leborul:

Ütött, zúzott – és az ember egy döbbent ürességgel meredt a végefőcímre…

…hogy utána egy nagyot sóhajtson, elismerően csettintsen, tapsoljon, vagy „csak” szimplán fejet hajtson.

Spoilerek nélkül nem lehet róla beszélni – spoilerezve meg nem akarok…

Talán csak azon vekengenék el, hogy lehet-e még ezek után harmadik évad.

Úgy gondolom, igencsak lehet. Sőt. :sör:

De hogy van-e még további jövője egy olyan sorozatnak, amit már a második etap után kaszálták/kaszálni akartak… a fene se tudja. :-/

A lényeg, hogy emlékezetes élménnyel ajándékoztak meg bennünket, és megmutatták: lehet és érdemes minőségi krimisorozatot letenni az asztalra. :respect:

Köszönjük, Veena Sud. :flower:



1 megjegyzés:

  1. Mi is megnéztük az asszonnyal időközben. Tényleg jó, katartikus lezárás, de... Őszintén szólva kicsit többet vártam, úgy éreztem, "belepihennek" a végére. Két alapvető oka volt az elégedetlenségemnek: az előző évad megoldása túlságosan is jól sikerült, a gyilkosság motivációja és "lefutása" érzelmileg nagyon újszerű, meglepő volt, remekül megvalósítva (most a "filler"-érzetű epizódokat leszámítva). A sztori egy helyben toporgása ezúttal elmaradt, nagyon feszesen viszik előre a nyomozást, a sorozat végig fenntartja az érdeklődést, de a vége talán épp ezért kicsit "szokványosabb" lett. Ez még a kisebbik baj lenne, de a film elköveti azt a hibát, hogy egy ponton egyszerűen kifogy a gyanúsítottakból, és már kizárásos alapon, bizonyos dramaturgiai fogások ismeretében túl egyértelmű, ki a gyilkos. Rá is néztem Katira már nagyon korán, hogy ugye tudod, mi lesz, mire ő is bólogatott. Ettől függetlenül nagyon hatásosan "eladták" a megoldást (a locsolóberendezéses jelenet odabasz...), de a gyilkos személyének ilyen fokú kitalálhatósága azért sokat elvesz az élményből, akkor is, ha amúgy maximális respekt jár a készítőknek a kivitelezésért.
    Persze tudom, hogy a finálé nemcsak a gyilkos személyének kiderüléséről szól, és itt jön be az, hogy bár a gyilkos és Linden autóútja igen odabaszós érzelmileg, a legvége erősen "Hetedik" ízű, ezt nem lehet eltagadni (mely az ilyen érzelmileg mélyre nyúlós, "komor" pszichokrimik egyik zsánerdefiniálója, nem kéne erősíteni a párhuzamokat).
    Mindegy, öregemberes morgásaimat félretéve ilyen jó krimisorozatot tényleg nem sokat találni, és örömmel várom a következő évadot, ha lesz!

    Justin

    VálaszTörlés