2013. június 13., csütörtök

Yamla Pagla Deewana – Nutty, Looney, Crazy – Dilis, őrült, bolond





2011-ben olvastam erről a filmről először a bollywoodextra.hu-n, és bár a magam részéről szívesen megnéztem volna rögtön angol felirattal, de mivel az olvasottak alapján olyan alkotásnak ítéltem, amit Kedvesem is örömmel megnézne, ezért a „jegeltem”, és türelmesen vártam arra, hogy valamelyik lelkes fordító magyarítsa. :thumbsup:

Bár eleinte bíztam benne, hogy egy éven belül lesz hozzá magyar felirat, két év elteltével már kissé meddőnek ítéltem a várakozást… :-///

Majd nemrégiben, hirtelen felindulásból arra gondoltam: mi lenne, ha én fordítanám le?!

Még sosem próbáltam ilyet, szóval, merész elhatározás volt. :-)

De az is lelkesített :-) hogy talán egyszer én is segíthetek más érdeklődő nézőn – mint ahogy sok lelkes hobbi-fordító oly sokszor segített hozzá már engem egy-egy nagyszerű filmélményhez. :sör:

Száz szónak (és 2400 sor angol szövegnek... :-) ) is egy vége: lefordítottam a feliratot a Yamla Pagla Deewaná-hoz! :-)
(„Ez itt a reklám helye! Ez itt a reklám helye!” :-) )


Még egy-két nap finomítás, átnézés, és visszaellenőrzés van hátra – és a Barátaim közül is akadtak ketten, akik bevállaltak egy-egy „teszvetítést” :-) hogy kiszúrják azokat a hibákat, amikre én már (a szöveggel való belsőségesen elmélyült kapcsolatom okán… :-) ) „vak” vagyok…

…és utána a „szokott és ismert csatornákon keresztül” ;-) mindenki számára elérhetővé fogom tenni. :sör:

Remélhetőleg, legalább annyi örömötök lesz benne, mint amennyi nekem volt a fordítás közben :sör: – amit én eszméletlenül élveztem. :-)

(Lehet, hogy szívesen bevállalok később is még egy-egy fordítást… ;-) És ezt nyugodtan vehetitek fenyegetésnek is. :-) )

De térjek végre a lényegre, ugye: a Film! :-)

Oké, nem azért, mert „beleszerettem” :-) a fordítás közben, és nem azért, mert már két éve várom, hogy megnézhessem… oké, lehet, hogy ezekért is, na! :-)… de nekem _eszméletlenül_ tetszett! :thumbsup:

Szerintem, ez a film a híres indiai színészfamília, a Deol-család jutalomjátéka – mintha csak rájuk/nekik írták volna! És nekem egyszerű nézőként az jön le, hogy mindhárman lubickolnak a szerepükben és maximálisan élvezik azt!




Ami még különlegessé, emlékezetessé és élvezetessé teszi számomra ezt az alkotást, hogy az apáról és a két fiútestvérről szóló történetet valóban egy igazi család, apa és két fia keltik életre. :respect:

Valahogy érzem, valahogy le/kisüt a filmből, hogy _valódi_ érzéseik vannak egymás iránt – és ez szerény, egyvágányú véleményem szerint eszméletlen pluszt ad hozzá. :sör:

A történet röviden a következő.

A kanadai Vancuverben él édesanyjával, feleségével és két fiával a Sunny Deol által megformált Paramveer – amikor tudomásukra jut, hogy apja és öccse, akiktől anyjával harminc évvel korábban elszakadtak, Benáreszben vannak.

Paramveer pedig elutazik Indiába, hogy felkutassa és egyesítse a rég szétszakadt családot.

Az apa, Dharam, akit az egyik legnagyobb és legismertebb indiai színészóriás, Dharmendra alakít, és a fia, Gajodhar, akit Bobby Deol formál meg, merész csalókként „tengetik” csapongó életüket. :-)


Paramveer hamarosan beléjük is botlik – és rögtön első kézből szerez benyomást arról, miből is él az apja és az öccse… :-)

És mivel az első közeledési és családegyesítési kísérletei csődöt mondanak, hirtelen kiderül, hogy a „nagy párosnak” egy dologból van hiánya – egyikük sem az a kifejezett „erőember”.

Ám a robosztus, senkitől nem félő Paramveer viszont épp ennek van bővében – és ezen ellenállhatatlan képességét kamatoztatva csapódik a „családi vállalkozáshoz”. :-)

Mindeközben Gajodhar szerelmes lesz egy pándzsábi szikh lányba, Sahebá-ba, akit a gyönyörű Kulraj Randhawa alakít  – róla viszont kiderül, hogy öt brutális bátyja van, akik nem éppen egy kisstílű csalónak szánják… :-)


Paramveer természetesen itt is segítségére siet az öccsének – és ebből egy kellemes kalamajka keveredik ki… :-)

A 163 perces film nem annyira monstre hosszúságú, mint a „legkeményebb” bollywoodi alkotások – és talán éppen ezzel kerülik el azt a buktatót, hogy a „Végtelenbe és Tovább!” történetfolyam bizonyos pontokon és időn túl óhatatlanul el/túlnyújtottá és… hm… unalmassá válik. :-/

A Yamla Pagla Deewana végig fenntartja az érdeklődést, remekül szórakoztat – és mindezek mellett sikerül mélységet is adni a kalandnak, ami szvsz nagyon-nagy szó.

Én rengeteget röhögtem – de legnagyobb döbbenetemre volt a filmnek néhány olyan pillanata, amikor rendesen meghatódtam… :respect:


A film végén pedig úgy éreztem, hogy egy valóban remek alkotáshoz, egy méltatlanul elhanyagolt ékkőhöz volt szerencsém – ami (ha nem is ér az általam legjobb indiai moziknak tartott „Taare Zameen Par” és a „Three Idiots” szintjére, de) igazán nagyszerű, kellemes élmény és felüdítő kikapcsolódás. :respect

Remélem, lesznek közöttetek páran, akik „bevállalják” majd ezt az élményt. :sör:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése