2012. május 20., vasárnap

Jin líng shí san chai – The Flowers of War



Döbbenet. :masterpiece:


Nem is tudom, hol kezdjem…

Kezdem talán ott, hogy a múltkoriban nekiültem a „Nanjing! Nanjing! – City of Life and Death – Élet és halál városa” filmnek, ami a kínai főváros, Nanking 1937-es japán megszállását, és az ott történt kegyetlenkedéseket dolgozza fel…
…és nem bírtam végignézni. :-/

Nyomasztó volt: először a foglyul ejtett kínai katonák lemészárlását mutatta be, majd a civil lakosság ellen elkövetett aljasságokat ecsetelte… amik láttán egyfolytában fortyogott bennem a fusztrált düh, és a hányinger kerülgetett.

Ugyanezt az időszakot ábrázolja a The Flowers of War is – a kegyetlenkedések bemutatásában még talán brutálisabb, mint a City of Life and Death… és az emberi aljasság olyan bugyrait villantja fel, amitől minden jóérzésű embernek felfordul a gyomra.

Mégis, a The Flowers of War-t 100x többre értékelem, mint a City-t. :respect:

1937. december 13. A japán hadsereg kíméletlenül veszi birtokába Nankingot: nem csak a kínai katonákat, de a civil lakosságot sem kímélve. Ebben a véres-gyilkos zűrzavarban, a halottak, a romok, a lövések és a robbanások, valamint a menekülő civilek forgatagában a Winchester katedrálisba tart John Miller (Christian Bale), temetkezési vállalkozó, hogy az elhunyt Ingleman atyát eltemesse.


Egy esetben azonos búvóhelyet választ két kislánnyal, akikről kiderül, hogy pont a katedrális diákjai, így el tudják vezetni oda.

A Winchester katedrálishoz érve azonnal kiderül, hogy Ingelman atya egy bombatalálatban vesztette életét, azaz, nincs holttest, aminek John Miller meg tudná adni a végtisztességet.
Johnt kissé feldúlja a hír, hogy a „semmiért” küzdötte át magát a városon, és igényt tart a fizetségére. Ám szinte rögtön kiviláglik, hogy a katedrálisban nincs más, csak tucatnyi 10-12 éves diáklány, és a náluk alig idősebb George Chen, a mindenes, Ingelman atya fogadott fia.


John elhatározza, hogy egy-két éjszakára a katedrálisban marad, hogy legalább pár napot ágyban aludhasson: így kárpótolva magát az elmaradt fizetségért.

A katedrális viszonylagos biztonságát mások is felfedezik: és menedéket kér náluk a Qin Huai folyó tucatnyi kurtizánja.

Johnt felvillanyozza a csinos nők megérkezése, és lelkesen flörtölni kezd velük…

Ám az idilli állapotnak hamarosan vége szakad: a japánok betörnek a templom területére – és John-nak döntenie kell, hogy elrejtőzik, elmenekül… vagy megpróbál papi reverendát öltve a lányok védelmére kelni.


Nagyon hangulatos, nagyon megkapó, érzelmileg felkavaró film, egy teljesen hihető és nagyszerű Christian Bale-lel. :respect:

De mindenképpen meg kell emlékeznem Major Li (Tong Dawei) alakjáról is, aki az elkötelezett, harcra született, soha fel nem adó kínai katona archetípusát mutatja be nekünk – akinek csodálatos története „film a filmben”. :respect:


…a kínai katonák önfeláldozó „emberi pajzs”-taktikája pedig egyszerre döbbenetes és lélegzetelállító…

Nem tudok mit mondani: elképesztő film. Rám legalábbis nagyon nagy hatással volt. :respect:

A 146 perces játékidő – aminek láttán a film elindítása előtt lélekben „megrogytam”… – úgy száll el, hogy az ember észre sem veszi.

Fantasztikus alkotás… látni kell. :respect:


2 megjegyzés:

  1. Hm, hm... ez érdekesnek tűnik.

    VálaszTörlés
  2. Hááát... Azért tudjuk, hogy neked vannak problémáid az ázsiai filmek "befogadásával" - és bár itt Christian Bale a főszereplő, de azért ez egy (remek!) ázsiai film.

    De jöjjön be neked a stuff! Hajrá! :sör: :-)

    VálaszTörlés