2012. február 22., szerda

Hugo - A leleményes Hugo



Ezen most komolyan elképedtem… ez egy Martin Scorsese film? Mert igen, tudom, hogy egy-egy ember többféle műfajban is alkothat, de azért úgy gondolom, hogy mindig érezhető/észrevehető egy-egy művön az alkotó keze nyoma…

Ez inkább egy Jean-Pierre Jeunet (Le fabuleux destin d’Amélie Poulain – Amélie csodálatos élete) munkásságára emlékeztető film... Nem pedig a Taxisofőr, a Dühöngő bika, a Nagymenők, a Cape Fear és a New York bandái ecsetvonásait viseli magán.

…de mindenképpen egy fantasztikus, csodálatos alkotás, ami méltó az elismerésre. :respect:

Az árva Hugo (Asa Butterfield) egy párizsi vasútállomás falai között él, rejtőzködve, miközben elvégzi eltűnt Claude bácsikája (Ray Winstone alakítja ezt a nyúlfarknyi szerepet) munkáját, aki a pályaudvar óráit tartotta karban.

Hugo és a titokzatos pályaudvari játékboltos, Papa George (Ben Kingsley) felfigyelnek egymásra, majd konfrontációjuk lassú közeledéshez, valamint egy eltemetett, de csodálatos titok felfedezéséhez vezet…


A szereposztás is magán hordozza a filmkészítők magas szintű profizmusát (az egyik producer Johnny Depp és maga Scorsese is köztük van): Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Christopher Lee, Emily Mortimer, Jude Law – de nem szabad méltatlanul hallgatnom a két gyerekfőszereplőről, akik nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az élményünk tökéletes legyen: Asa Butterfield és Chloë Grace Moretz (Kick/Ass – Hit Girl).

Sacha Baron Cohen személye egyrészt elriaszthat, másrészt téves elvárásokra is okot adhat, ezért ezeket gyorsan elhessegetem: nem, nem Borat-ot, és nem, nem is Brüno-t hoz. :-) A karaktere, az állomás felügyelője (aki mindig kedvenc Maximilian nevű dobermannjával jár), nincs híján némi „Sacha Baron Cohenes” megformálásnak, és kétségtelenül humorforrás – de egyáltalán nem harsány és magamutogató.


Beszélgetései a felettesével pedig kifejezetten élményszámba mennek. :-)

„- I don't know what to do. She's having a baby, you know.
- Sure it's yours?
- Who else's could it be?
- Of course it's yours. When's the last time you had relations with her? Any time in the last year?
- No, I don't think so.
- Very suspicious, then.”

Brian Selznick regényéből készítette Martin Scorsese ezt a gyönyörű történetet, ami két órára elvarázsol minket. És egyben ezzel a filmmel tiszteleg az író és a rendező a mozi úttörőinek, köztük is elsősorban George Méliés-nek…  :respect:

Az eredeti, és a magyar forgalmazó által kreált cím sem elég hangzatos ahhoz, hogy felkeltse figyelmünket a film iránt – de higgyétek el, egy igazán csodálatos filmélménnyel leszünk gazdagabbak… főleg mi, akik nagyon szeretjük a mozit és a filmeket. :sör:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése